Vroeger


In het begin van de jaren 40, toen Josée Standaert als jonge lerares in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut haar loopbaan begon, zongen de leerlingen al éénstemmig onder leiding van de toenmalige directrice juf. Martha Vermeulen. Josée, die zangleidster was in de jeugdbeweging en veel interesse had voor samenzang, durfde het aan om naar aanleiding van de proclamatie in 1943 de tweede stem aan te leren. Er werd voor die gelegenheid een aantal meisjes geselecteerd om de viering op te luisteren. Was het aanvankelijk nog een zingende school, door het stijgend leerlingenaantal zouden uiteindelijk enkel de leerlingen die het wensten blijven zingen. Bij de eerste concerten en tot de jaren 70 werd het koor vaak begeleid door pianist Louis Pas.

Dankzij het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Josée Standaert kende het koor heel wat hoogtepunten. Het werd onder haar leiding in 1964 en 1971 eerste laureaat in de wedstrijd “Radio-schoolkoor”, behaalde in 1977 de klassering uitmuntendheid in het Provinciaal koorzangtoernooi en in 1978 ontving het de eerste prijs ‘Summa cum Laude’ op het Europees Festival voor de Jeugd te Neerpelt.

In 1966 mocht het koor een kerstconcert opluisteren in het Koninklijk Paleis te Laken in aanwezigheid van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

Door de succesvolle concertreizen naar Nederland, Duitsland, Spanje en Bulgarije verwierf het bekendheid buiten onze grenzen.

Op 23 mei 1970 kreeg het koor de naam Makeblijde. In 1983 werd het dirigeerstokje doorgegeven aan Annemie Moens. Als stempedagoge ging haar grootste zorg naar de koorklank: een volle, soepele en heldere koorklank die zo natuurlijk mogelijk moest overkomen. Daarom is ze meteen gestart met het geven van individuele zanglessen aan de koorleden. Het koor werkte verscheidene malen mee aan concertprojecten georganiseerd door de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren. In 1993 voerde het de ‘Missa ad Laetificandum’ uit, een werk dat door Filip Haentjens gecomponeerd werd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het koor. In 1994 behaalde het koor andermaal de graad van uitmuntendheid in de Provinciale Koorwedstrijd, naast de Cultuurprijs van de gemeente Zele. Annemie Moens is nog altijd actief als stemcoach van Makeblijde.

In september 1995 werd naast het jeugdkoor gestart met een kinderkoor, onder leiding van Greet Mertens. Zijn de kinderstemmetjes voldoende gevormd, dan kunnen ze doorstromen naar het ‘groot’ koor.

Sinds september 1996 staat Makeblijde onder leiding van Filip Haentjens. Naast het lesgeven aan de muziekacademies van Lokeren en Buggenhout is hij ook actief als componist en arrangeur. Onder zijn leiding voerde het koor in 1998 voor de tweede maal de ‘Missa ad Laetificandum’ succesvol uit. Het werk is ook opgenomen op CD.

In 2000 verleende het koor zijn medewerking aan de uitvoering van de musical ‘Jan Praet’ van Bart Picqueur en aan de uitvoering van het Ludgerus-oratorium van Jan Hadermann. In datzelfde jaar behaalde het koor andermaal de categorie ‘uitmuntendheid’ bij de Provinciale koorwedstrijd. In 2004 werd het in die categorie bevestigd.

In 2001 voerde Makeblijde het werk ‘Adiemus – Songs of Sanctuary’ van Karl Jenkins uit en in 2003 diens ‘Adiemus II – Cantata Mundi’, nu in samenwerking met het Symfonisch Orkest van het conservatoria van Gent en Antwerpen.