Nu


Makeblijde werd in 1943 opgericht door Josée Standaert. Onder haar gedreven leiding kende het koor tal van successen: eerste laureaat in de wedstrijd ‘Radio-Schoolkoor’, winnaar van ‘Het Gouden Snoer’ van de Stad Brussel, eerste prijs ‘summa cum laude’ op het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Internationale uitwisselingen stonden vaak op het programma.

In 1983 stelde zij Annemie Moens voor als haar opvolger. Als professionele stempedagoge kon zij de jonge dames zang-technisch de beste ondersteuning geven. Dit liet zich horen op elk concert dat volgde. Ook de promotie naar ‘uitmuntendheid’ op de provinciale koorzangtoernooien was hiervan een resultaat.  Voor het 50-jarig jubileum van het koor componeerde Filip Haentjens het werk ‘Missa ad laetificandum’. Enkele jaren later, in 1996, kwam Makeblijde onder leiding van Filip te staan en bleef Annemie Moens actief als stemcoach van het koor.

Onder leiding van Filip beleefde Makeblijde verschillende schitterende projecten. Onder meer de uitvoeringen van Adiemus I van Karl Jenkins met strijkorkest en percussie-ensemble,  Adiemus II met het Symfonisch Orkest van het conservatorium van Gent, en het Requiem en Magnificat van John Rutter.

Makeblijde heeft 2 CD’s uitgebracht. Het eerder vernoemde ‘Missa ad laetificandum’ (1997) en ‘Made in Zele’ (2006). Deze laatste CD werd opgenomen in samenwerking met het andere Zeelse koor De  Minnezangers naar aanleiding van de deelnames van beide koren aan de wedstrijd ‘Koor van het Jaar 2005-2006’. Makeblijde werd op deze wedstrijd bekroond met de gelijknamige titel en won bovendien ook de publieksprijs.

Sindsdien heeft Makeblijde tal van prijzen aan haar palmares kunnen toevoegen. Het koor behaalde prijzen op de internationale wedstrijd van Seghizzi (Italië) in 2006 en 2007. Op de provinciale koorzangtoernooien van Oost-Vlaanderen in 2008 werden de dames gepromoveerd naar de hoogste ere-afdeling.

In 2009 won Makeblijde achtereenvolgens het Korenfestival in Kontich, de prijs voor de beste uitvoering van een orthodox lied in Preveza (Griekenland), de prijs voor de beste uitvoering van het opgelegd werk in Maasmechelen, en de ‘Lieven Duvoselprijs’ in Sint-Martens-Latem.

In februari 2012 heeft Makeblijde haar promotie van 2008 in de hoogste categorie van de Oost-Vlaamse koorzangtoernooien bevestigd, en behaalde het koor een nieuwe internationale titel. Met 97.66 % won ze de internationale wedstrijd Istanbul Chorus Festival & Competition (Turkije). Op de internationale koorwedstrijd in Maasmechelen editie 2013 behaalde Makeblijde de tweede prijs bij de gelijkstemmige koren en opnieuw de publieksprijs. Een tweede prijs werd ook in 2014 behaald op de internationale koorwedstrijd in Vic (Spanje). Tijdens de provinciale koorzangtoernooien van 2016 werd het koor door de jury opnieuw in ere-afdeling geklasseerd.