Dirigent / Filip Haentjens


Toen Gabriël Verschraegen, het toenmalige hoofd van het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent vroeg aan Filip Haentjens: ‘Waarom wil jij muziek studeren aan het conservatorium?’ was het antwoord: ‘Ik denk dat ik het niet kan laten – ik doe niets anders dan muziek maken.’ Waarop de man repliceerde: ‘Jongen, gij zijt binnen!’ Het was een evidentie voor Filip, die klarinet en piano gestudeerd had aan de Lokerse Muziekacademie.

Hij behaalde aan het Gentse Muziekconservatorium een Eerste Prijs klarinet in de klas van Freddy Arteel, en een Eerste Prijs kamermuziek in de klas van Dirk Vermeulen, François Glorieux en Piet Dombrecht.

Aan hetzelfde conservatorium behaalde hij ook een Eerste Prijs notenleer, transpositie en het pedagogisch diploma. Verdere studies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen. Hij behaalde het Hoger Diploma klarinet in de klas van Walter Boeykens, en een Eerste Prijs basklarinet bij Jan Guns. Bij Michael Scheck, Roger Leens en Johan Van Bouwelen studeerde hij koordirectie. Filip Haentjens studeerde er eveneens elektronische muziekcompositie, MIDI en opnametechnieken. In 2015 behaalde hij het Masterdiploma kamermuziek aan LUCA School of Arts in Leuven.

Momenteel is hij leraar klarinet en instrumentaal ensemble aan de Academie van Lokeren. Regelmatig concerteert hij in diverse ensembles en is hij vast lid van het Reinecketrio. Hij werkt ook in zijn eigen opnamestudio als opnameleider, arrangeur en componist.